T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / SİNCAN - Yılmaz Balaban İşitme Engelliler Ortaokulu

BİLGİSAYAR VE İNTERNET KULLANIMI

Teknoloji çağında yaşıyoruz. Onun da ötesinde bilgi ve bilişim çağını yaşıyoruz. Teknoloji her geçen gün insanoğlunun hayatını sarıyor ve bundan kaçış mümkün değil. Yarının insanı artık bugünden daha fazla teknolojiyle iç içe yaşayacaktır. Okullarda yarının neslini yetiştirdiğimize göre nasıl bu günün değerlerini, kurallarını ve bilimini veriyorsak; onları aynı zamanda yarına da hazırlamalıyız.

 

11-02-2021Anne babalar çocuklarını parka ilk götürdüklerinde hemen yanı başlarında olurlar. Çünkü bu çocuğun güvenliği için en elzem şeydir. Ata binmeyi yeni öğrenen gencin de araç kullanmayı öğrenen kişinin de hemen yanında mutlaka bilen birileri bulunur.

Bilgisayar, özellikle internet bağlantılı bilgisayar, bunlardan çok daha öte güvenlik tedbirleriyle çocuklara verilmelidir. Çünkü bilgisayar ve internet dünyası, kaynağı ve çeşidi birbirinden çok farklı tehlikeler ve tehditler içermektedir.

Bilgisayarın içerdiği tehditler, virüsler, trojanlar, böcekler gibi zararlı yazılımların kurbanı olmaktan öte, cinsel içerik, şiddet özendirici oyunlar, sosyal ilişkileri yüzeyselleştiren sosyal paylaşım siteleri, bilgisayar başında uzun saatler harcamak çocuklara büyük zararlar vermektedir.

 Artık çağımızda bilgisayar ve internet bağımlılığı diye bir hastalık vardır. Bu hastalık özellikle gençler ve çocuklar arasında hızla yayılmaktadır. İnsanın günlük yaşantısını etkileyen, sosyal ilişkilerini yüzeyselleştiren, başarılarını sona erdiren, günlük görevlerini dahi yapamaz hale getiren bir hastalıktır bilgisayar ve internet bağımlılığı. Çeşitli sindirim, dolaşım, boşaltım problemleri yanında sağlıksız beslenme, iskelet ve kas sisteminde çeşitli sorunlara kadar farklı sağlık sorunlarına da yol açmaktadır bu bağımlılık ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

 Bilgisayarın zararları burada daha detaylı şekilde de yazılabilir. Ancak bu onun gerekliliğini ve mutlaka kullanılmasını ortadan kaldırmaz. Çünkü bugün iş dünyasının nasıl olmazsa olmazı olmuşsa bilgisayar yarın hayatında olmazsa olmazı olacaktır. Bu nedenle gelecek nesli bu çağa sağlıklı şekilde hazırlamak tüm toplumun görevidir ve bu görev önce ailede başlar.

 Aileler çocuklarının bilinçli birer bilgisayar kullanıcısı olmalarını sağlamalıdır. Bu öncelikle kendilerinin bilgisayar konusunda gerçekçi bilgiye sahip olmalarıyla başlar.

11-02-2021Bilgisayar okul öncesi çocuklarının bile rahatlıkla kullanabilecekleri bir dünya sunmaktadır insanlara. Ebeveynler çoğunlukla bilmemenin verdiği yersiz korkular, gereksiz endişeler yüzünden bilgisayardan uzak kalabilmektedirler. Bunun yanında bilgisayarı sadece müzik dinlemek, sadece görüntülü görüşme yapmak veya oyun oynamak için kullanabiliyor insanlar. Bilgisayarlar tek başlarına müzik dinlemek, film izlemek veya oyun oynamak için pahalı aletlerdir. Bütün bunları yapmak için piyasada çok daha ucuza aletler var.

Çocuk ve gençler de bilgisayarları tek bir yönüyle kullanmaya yönelmektedirler. Siz onların bir fotoğrafı daha güzel hale getirdiğini, kamerayla çekilmiş görüntülerden klip hazırladığını, ödevlerini bilgisayar ortamında hazırlayıp okula götürdüğünü, interneti hem haberleşme hem sosyal paylaşım yapma hem de bilgi arama aracı olarak kullandığını görebiliyorsanız çocuklarınız bilgisayarı faydalı kullanıyor diyebilirsiniz.

Ama çocuğunuz bilgisayarı sadece oyun oynamak, sadece müzik dinlemek veya sosyal paylaşım sitelerinde gezinmek amacıyla kullanıyorsa faydalı kullanmıyor diyebilirsiniz. Bu durum eğer onun, saatlerini bilgisayar başında geçirmesine neden oluyorsa o zaman bilgisayardan zarar görüyor olabilir.

Bu nedenle aileler çocuklarının bilgisayar ve internet kullanımını sıkı bir şekilde denetlemelidir. Çocukların bilgisayarı güvenli şekilde kullanmayı alışkanlık haline getirdiklerine emin olana kadar bu denetim devam etmelidir.

Çocukların bilgisayar ve internet kullanımının denetimde onlara yardımcı olacak en iyi yol sınırlamalardır diyebiliriz. Bu, özellikle bilgisayarı medya aracı, sosyal paylaşım aracı veya oyun aracı olarak kullanıldığı durumlarda gereklidir.

Bilgisayar ve internetin zararlı içeriklerine ulaşmak, basit bir oyuna ulaşmaktan kolaydır. Google'a yazılacak birkaç anahtar kelimeyle bu zararlı içerikler hemen önünüze serilir. Çünkü internet dünyası bunlarla doldur.

Çocuk ve gençleri internetin zararlı içeriklerinden korumak gereklidir. İnternetteki zararlı içerikler onların ruhlarında sandığınızdan çok daha derin yara izleri bırakmaktadır. Bu nedenle Batı'da ve Türkiye'de çocukları internetin zararlı içeriklerinden korumak için çeşitli yasal düzenlemeler geliştirilmiştir ve Google dahil bütün siteler bunlara uymakla yükümlüdür.

11-02-2021

Aileler, kullanacakları birkaç yazılımla veya zaten her bilgisayarda veya yasal sitelerde olan filtrelerle çocuklarını internetin zararlı içeriğinden koruyabilirler.

Sözgelimi Google arama motorunun filtrelerini ayarlarsanız, çocuğunuz bu zararlı içerikten korunabilecektir. Aksi durumda yazacağı doğru bir anahtar kelimeyle bütün zararlı içerikler önüne serilecektir.

Yine de onları kendi davranışlarının sorumluluğunu alacakları yaşa gelene kadar denetlemeliyiz. Burada çocuklarımızın güvenliği söz konusudur. Çocuğunuza çok güvenmeniz bile denetleme yapmanızı engel olmamalıdır. Çünkü her ne kadar çocuğunuz kasten yanlış yapmayacak olsa da internet dünyası kötü insanlarla doludur...

Son olarak çocuklarımızın beden sağlığı kadar onların ruh sağlıklarına da önem vermemiz gerektiğini belirtmek istiyorum. Çocuklarımız hassas ruh yapılarıyla, onları yetişkin bir insan yapacak yoldaki her şeyden etkilenmektedirler. Anne baba olarak görevimiz onların sağlıklı bir kişilik yapısı, benlik algısı ve davranış örüntüleri ile büyümelerine yardımcı olmaktır.

Hazırlayan: M. KILIÇOĞLU

11-02-2021

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.02.2021 - Güncelleme: 11.02.2021 13:09 - Görüntülenme: 198
  Beğen | 0  kişi beğendi