Rehberlik Servisi

Öğrenme güçlüğü okullarda çok sık rastlanılan bir engel durumlarından biridir. Geçmişte başarısızlıklarıyla gündeme gelen öğrenme güçlüğü çeken çocuklar artık özel eğitimden yararlanılması gereken gurup olarak görülmektedir.

Çocuklar, hayatı başkalarıyla, özellikle akranlarıyla ve kardeşleriyle daha çabuk öğrenirler. Çocukları paylaşımcı, sabırlı, uzlaşmacı, özgüvenli, girişken ve hayatı gerçekçi şekilde algılamalarını sağlayan akran ve kardeşlerdir. Çocukta diğerkâmlık kardeşlerin varlığıyla öğrenilir.

Evdeki oyuncakları odasına sığmazken, dışarda gördüğü yeni bir oyuncağı da ısrarla isteyip ebeveynine aldırır. Bu çocuklara anne-babalar zamanında sınır koymazlarsa, çocuklar kendi davranışlarına ve isteklerine dur demeyi de öğrenemiyorlar. Çocuk, evde tüm yaşamın merkezine oturduğundan, aşırı ilgi, kontrolsüz tatmin çocuğun kendisini abartılı benlik algısına yönlendirir.

Teknoloji çağında yaşıyoruz. Onun da ötesinde bilgi ve bilişim çağını yaşıyoruz. Teknoloji her geçen gün insanoğlunun hayatını sarıyor ve bundan kaçış mümkün değil. Yarının insanı artık bugünden daha fazla teknolojiyle iç içe yaşayacaktır. Okullarda yarının neslini yetiştirdiğimize göre nasıl bu günün değerlerini, kurallarını ve bilimini veriyorsak; onları aynı zamanda yarına da hazırlamalıyız.

Pediatrik işitme cihazı deyince ,daha küçük boyutta üzerinde çocukların ilgisini çekecek desen ve karakterler olan farklı renklerde olan işitme cihazları akla geliyor.

Op. Dr. Ahmet Şirin  | drahmetsirin@mynet.com
KBB ve Başboyun Cerrahisi Uzmanı